blog

Waar komt het grote tekort aan horecapersoneel vandaan?

De restaurants en bars zijn een lange tijd dicht geweest vanwege het coronavirus, maar inmiddels is alles dan gelukkig weer open. Hier zijn dan nog wel een aantal regels aan verbonden, maar je kunt in ieder geval weer lekker uit eten of een cocktail gaan drinken op het terras. De Nederlandse bevolking doet dit dan ook massaal, maar tegelijkertijd is er een tekort aan personeel om je te bedienen op het terras, je cocktail klaar te maken achter de bar of je eten in de keuken. Je zult dan ook al vast een briefje met vacature barmedewerker hebben zien staan op het raam van jouw favoriete restaurant of bar. Maar waar komt dit grote tekort aan horecapersoneel vandaan? In dit artikel geven we je daar meer informatie over, lees dus snel verder!

Werkloosheid

Voorheen werd er vaak geroepen dat er massawerkloosheid dreigde in Nederland vanwege het sluiten van de vele horeca. Hierdoor raakten veel mensen, die in de horeca werkten voor de corona crisis, hun baan kwijt. Ook andere mensen raakten in de corona crisis hun baan kwijt door een tekort aan werk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die werken in het openbaar vervoer, er reden namelijk veel minder treinen en bussen. Vrijwel in elke sector werd er bezuinigd waardoor mensen hun baan kwijt raakten. 

Tekort aan personeel

Waar mensen eerst juist hun baan kwijt raakten, is er nu juist een tekort aan personeel. Veel bedrijven zetten hun vacatures dan ook op websites als Werkzoeken, dit is dus ideaal als je op zoek bent naar een baan. Hier staan namelijk duizenden vacatures op jouw te wachten. Je kunt zoeken naar een bedrijf bij jouw in de buurt, maar ook salaris vergelijken. Elke dag komen er nieuwe vacatures op de site, waardoor je snel aan de slag kunt gaan bij jouw nieuwe baan. 

Kortom, voorheen bezuinigden veel horecazaken of moesten zelfs helemaal sluiten, waardoor mensen hun baan kwijt raakten. Deze mensen hebben inmiddels al een andere baan gevonden, bijvoorbeeld door een website als Werkzoeken. Nu alle horeca weer open is, moet er nieuw personeel gevonden worden en dit is niet zo makkelijk. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk een tekort aan horecapersoneel.