Cocktail

Martini drinken als James Bond: hoe maak je hem klaar?

Als je je gasten op het volgende feestje wilt verrassen met een eenvoudige cocktail, kun je een martini a lá James Bond aanbieden. Deze klassieker, die niet alleen populair is bij actiefans, wordt geschud, maar niet geroerd gedronken. Het beroemde filmcitaat vindt zijn oorsprong achter de bar, waar barmannen er altijd naar streven om de lekkerste longdrinks met zoveel mogelijk smaak te mixen.

Toegegeven, James Bond is ook een goede gokker, zoals in veel films op indrukwekkende wijze wordt bewezen. Toch is het onverstandig om te veel alcohol te drinken bij het spelen van european blackjack en andere legale echt-geldspellen op het internet. Maar voor andere gelegenheden loont het om de beste manieren om Maritini te bereiden onder de knie te krijgen!

Dit zijn de ingrediënten van het cultdrankje van James Bond 

Er is niet veel voor nodig om James Bond’s Martini te mixen. Het klassieke aperitief wordt gemixt uit droge gin, wodka en Lillet en kan op ijs worden geserveerd. De decoratie is ofwel de olijf in een martiniglas, ook bekend van James Bond. Het korte drankje wordt echter ook versierd met een citroenschil, waarbij ervoor wordt gezorgd dat de schil onbedekt is voor een ideale smaak van het rijke superfood.

Het recept voor de originele Bond Martini gaat terug tot de auteur Ian Fleming en wordt beschreven in het boek “Casino Royale” met als publicatiejaar 1953. Volgens dit recept wordt de cult martini van James Bond in deze verhouding gemixt:

  • 3 delen gin, bijvoorbeeld Gordon’s Dry Gin
  • 1 deel wodka 
  • ½  –  1 deel Lillet, aanpassen aan smaak

De wrang smakende cocktail wordt geschud met ijs in een shaker zodat de drank kan worden afgekoeld tot een aangenaam frisse temperatuur. In de film drinkt de geheim agent zijn martini echter gezeefd, zodat de cocktail niet kan verwateren. De geroerde martini zou nog steeds het ijs bevatten, dat smelt naarmate het langer staat en overgaat in de transparante korte drank.

Martini als basisingrediënt voor vele heerlijke cocktails 

James Bond zou blij zijn geweest met de enorme variëteit aan cocktails die de Martini Bianco met zijn lichte vanillesmaak te bieden heeft. Het delicate vermoutaroma voegt een exotische noot toe aan elke Martini-cocktail en de terughoudende zoetheid maakt de Martini ook uitstekend bruikbaar.

Espresso Martini versierd met koffiebonen 

Wanneer Martini in een shaker wordt gemixt met wodka, sterke espressokoffie, suikersiroop en koffielikeur, krijg je een heerlijk verfrissend drankje voor na het eten. In tegenstelling tot sterke koffie na het eten, moet je echter niet achter het stuur kruipen na het drinken van een espresso martini. 

Martini cocktails zijn van nature erg alcoholisch en kunnen daarom het beste ‘s avonds worden gedronken. De Espresso Martini kan worden geserveerd in het klassieke martiniglas met de typische kegelvorm en wordt vaak versierd met verse koffiebonen.

Appletini: Martini cocktail voor fruitliefhebbers

Deze fruitige variant in het martiniglas gebruikt vijf delen wodka, die het martini-gedeelte in de cocktail volledig vervangt. Martini Bianco heeft echter maar een alcoholpercentage van net geen 15 procent, terwijl een goede wodka wel 40 procent alcohol kan bevatten. De Martini variant Appletini is daarom aanzienlijk sterker, iets wat Martini fans nooit moeten onderschatten.

Voor de Appletini voeg je 2 delen appelstroop toe aan de wodka en 1 deel limoensap. Bij het serveren van de unstrained cocktail moet je opschieten met drinken, anders wordt de smaak in het martiniglas snel als te waterig ervaren, vooral bij warme omgevingstemperaturen. Door het weglaten van crushed ice heeft deze drank een nog sterker effect dan de klassieke Dry Martini.

Aardbeien Martini maakt het tuinfeest zoet 

Net zoals de Espresso Martini perfect samengaat met een plakje aardbeientaart in de tuin, kun je ook genieten van de chocoladetaart met een glas pittige, koele Strawberry Martini. De Strawberry Martini werd voor het eerst geserveerd in Londen in de jaren 90, maar het heerlijke recept heeft zich snel over de hele wereld verspreid.

Om een fruitige Strawberry Martini te maken, worden vijf middelgrote aardbeien fijngestampt met een staafmixer zodat er een fruitige pulp ontstaat zoals van een limoen. Twee delen wodka worden gemengd met drie delen gin, maar net als bij de Appletini kan deze cocktail ook worden gemaakt met alleen wodka. 

In dit geval is het aantal vijf delen wodka, waaraan wat frambozensiroop wordt toegevoegd voor een intense smaakervaring. Een dun schijfje aardbei, met nog wat groen eraan, is geschikt om het martiniglas te versieren.

De beste cocktailideeën met instructies voor een eenvoudige bereiding

Hier in de cocktail-index van Cocktaily vind je de beste cocktailrecepten die zelfs een James Bond niet allemaal zou kunnen drinken. Voor de volgende cocktailparty kun je je werk veel gemakkelijker maken met professionele apparatuur, net als aan de bar. Een ijscrusher maakt je filmklare cocktail perfect klaar voor de shaker, maar Martini & Co. smaken dubbel zo goed in een stijlvol glas. 

Het oog wordt door de decoratie van de cocktails, waarvan sommige behoorlijk wat alcohol bevatten, maar al te gemakkelijk verleid tot een vochtige en vrolijke cocktailavond. Tussendoor is een fruitige cocktail met of zonder room ook heerlijk zonder alcohol. Natuurlijk zorgen munt en vers fruit voor intense aroma’s, maar een scheutje suikersiroop kan ook de smaak ten goede komen.

Wat de amateur bartender absoluut nodig heeft in de huisbar 

Een cocktailshaker is gemakkelijk te vullen, en de partyset voor de amateur bartender kan ook andere handige gebruiksvoorwerpen bevatten zoals een jigger of een receptenboek. Met een lange barlepel kun je later verse ingrediënten zoals muntblaadjes of fijngehakte limoenen diep in het cocktailglas doen. 

Met een stamper kun je de ingrediënten voor de cocktail makkelijker fijnstampen, en je kunt er fruitige suikersiroop aan toevoegen voor een nog intensere smaak. Maar je kunt het uiterlijk van de cocktail ook veranderen met gekleurde siroop, zodat je een indrukwekkend marmeren uiterlijk in het longdrinkglas tovert. 

De martini in het glas wordt echter gemixt in een shaker, dus je kunt de algehele kleur alleen variëren door verschillende ingrediënten toe te voegen. Als je net als James Bond van je martini wilt genieten, zeef de klassieke cocktail dan door een barzeef voordat je hem serveert. Roestvrij stalen bargerei is het beste, omdat het makkelijk schoon te maken is en niet roest. 

De jigger is belangrijk om de verhoudingen van de cocktailingrediënten correct af te meten. Met een beetje oefening kan de amateur-bartender ook zijn eigen cocktailideeën bedenken, die dan geschikt zijn voor een levendig tuinfeest of voor een romantische afsluiting van de dag voor de open haard.