Een alcoholverslaving is een chronische ziekte die zowel het lichaam als de geest aantast. Vaak verliezen mensen met een alcoholverslaving ook de grip op relaties en werk, met alle gevolgen van dien. In dit artikel leggen we uit hoe je alcoholverslaving kunt herkennen en welke behandelingen je kunt ondergaan om van deze verslaving af te komen.
De definitie en de symptomen
Alcoholverslaving is ook wel bekend onder de term alcoholisme en iemand die lijdt aan alcoholisme wordt doorgaans een alcoholist genoemd. Alcoholisme is een chronische ziekte waarbij de drang om alcohol te drinken niet meer te controleren is. Ook niet wanneer een alcoholist de negatieve gevolgen die deze ziekte op zichzelf en de omgeving heeft, opmerkt. De alcohol wint het als het ware altijd van de rest. Langdurig en overmatig alcoholgebruik heeft veel negatieve gevolgen voor zowel lichaam als geest. Je kunt alcoholisme lichamelijk herkennen aan symptomen als trillingen, overmatig zweten, hoofdpijn en misselijkheid. Geestelijk kun je door alcoholverslaving last krijgen van depressies en angst. Op de langere termijn kun je door langdurig alcoholgebruik de ziekte van Korsakov krijgen. Daarnaast verhoogt alcohol de kans op kanker en hartziekten.
Behandelingen
Als je een alcoholverslaving hebt, is de eerste stap naar genezing het medisch ontgiften van het lichaam. Dat wordt ook wel detox genoemd. Met een detox ontgift je het lichaam van het middel waar het aan verslaafd is geraakt, om ervoor te zorgen dat het lichaam niet meer afhankelijk is van dit middel. Omdat verslaving een serieuze ziekte is en er ernstige ontwenningsverschijnselen kunnen ontstaan, gebeurt medische detox altijd onder begeleiding van een dokter, specialist of andere professional. Na het ontgiften van het lichaam kun je vervolgbehandeling ondergaan om ook echt van de verslaving af te komen. Je kunt kiezen voor therapie, zoals cognitieve gedragstherapie. Hierbij wordt je behandeld voor de negatieve gedachten en gedragingen die aan het drinken voorafgaan. Je kunt therapie ook in groepsvorm volgen. Daarnaast is het mogelijk om af te kicken van een alcoholverslaving in een kliniek. De kosten van een afkickkliniek worden in de meeste gevallen vergoed door zorgverzekeraars.
Afkicken in een kliniek
Afhankelijk van hoe ernstig de verslaving is en hoe veel impact de verslaving heeft op een leven en het leven van de mensen in de omgeving, kan een verslaafde afkicken in een kliniek. Je kunt ervoor kiezen om af te kicken in een kliniek in Nederland. In sommige gevallen wordt er geadviseerd om af te kicken in een kliniek in het buitenland, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Afrika. Het grote voordeel van afkicken in het buitenland is dat de vastgeroeste slechte routine volledig wordt doorbroken. Iemand is dan even helemaal weg van de oude omgeving met triggers. Natuurlijk wordt een patiënt in een kliniek lichamelijk en geestelijk ondersteund door professionals. Een verblijf duurt gemiddeld zeven weken. Of er sprake is van een situatie waarbij iemand die alcohol verslaafd is in een kliniek moet afkicken, wordt uitgemaakt tijdens het intakegesprek dat hier altijd aan voorafgaat. Daarnaast is het mogelijk dat er wordt adviseert om een ambulante behandeling te kiezen. Daarbij kan de patiënt thuis blijven en blijven werken.