blog

Hoe kun je een alcoholverslaving herkennen?

Overweeg je een alcoholverslaving behandeling te volgen of denk je dat iemand in jouw omgeving te maken heeft met een alcoholverslaving en wil je diegene helpen? Wanneer iemand een alcoholverslaving heeft, is diegene geheel afhankelijk van alcohol. Hij of zij kan niet meer zonder en dit heeft doorgaans veel invloed op het functioneren van deze persoon. Dit treft verschillende gebieden, zoals het werk, sociale gebieden en hobby’s. Wanneer iemand niet meer zelf kan stoppen, wordt er altijd van een verslaving gesproken. Soms zegt men dat je al verslaafs bent bij een bepaald aantal alcoholische dranken per dag. Echter is dit niet altijd zo, omdat bijvoorbeeld studenten best wat drinken en ze hierdoor niet meteen verslaafd zijn. Om te spreken van een alcoholverslaving, moet er ook worden gekeken naar het sociale en emotionele gedrag van de persoon. Wij vertellen je in dit artikel wat de kenmerken van een alcoholverslaving zijn en waarom je het beste snel de juiste hulp kunt zoeken.

Kenmerken alcoholverslaving

Denk je zelf te maken hebben met een alcoholverslaving of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Iemand die met een alcoholverslaving kampt, zal niet zomaar laten merken dat hij of zij hier last van heeft. De kans is groot dat je er vrijwel niets van merkt en ook geen lege flessen in het zicht ziet staan. Wanneer je het vermoeden hebt dat iemand met een alcoholverslaving te maken heeft, is het belangrijk om eerst het gesprek met de persoon aan te gaan. Laat hem of haar inzien dat hulp het beste is. Ook als je hier zelf mee te maken hebt, is hulp zoeken het beste wat je kunt doen. Je herkent een alcoholverslaving aan de volgende punten:
Iemand laat het niet bij een of twee alcoholische dranken
– Hij/zij meldt zich geregeld ziek op het werk en komt ook niet snel meer naar een sociale gelegenheid
– Hij/zij heeft drank nodig om gezellig te zijn of te kunnen functioneren
– Hij/zij ontkent het drinkgedrag en maakt hier ruzie met je over
– Hij/zij zal zich onverantwoordelijk gedragen
– Hij/zij heeft lichamelijke problematiek
– Hij/zij belooft te stoppen met drinken, maar komt deze belofte niet na
– Hij/zij drinkt veel bij stressvolle of verdrietige gebeurtenissen

Zoek op tijd de juiste hulp

Een alcoholverslaving dient altijd meteen aangepakt te worden om zo te voorkomen dat dit verergert. Zoek je hulp voor jezelf of voor iemand anders, dan is het zeker de moeite waard om de website Changesggz.nl te bekijken. Zo kun je de eerste stappen zetten op het gebied van het overwinnen van jouw alcoholverslaving.