blog

De lekkerste tips voor huisgemaakte glühwein!

De winter is in aantocht! Wat is er lekkerder om dan ’s avonds voor de haard neer te strijken, met fijn gezelschap en een verrukkelijk glas glühwein? Of doe de glühwein in een thermosfles- of beker en neem het mee tijdens een frisse stads- of boswandeling! Wil je zelf glühwein maken? Lees dan snel verder!

Ingrediënten

Glühwein wordt gemaakt met relatief weinig ingrediënten. Hieronder delen we de ingrediënten voor zo’n 4 tot 6 glazen klassieke glühwein:

  • 1 fles rode wijn
  • 1 citroen, in parten gesneden en schoongeboend
  • 1 sinaasappel, gehalveerd en schoongeboend
  • 4 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs, afhankelijk van smaak
  • 1-2 el kristalsuiker, afhankelijk van smaak
  • Sinaasappel schijfjes ter garnering.

Tip 1: Kies een rode wijn met veel smaak. De kruiden, het fruit en de suiker zullen de smaak van de wijn namelijk snel overstemmen.

Tip 2: Kies bij voorkeur voor een biologische citroen en sinaasappel. Deze zullen minder bestrijdingsmiddelen aan de schil hebben.

Bereiding

  1. Steek de kruidnagels in de partjes citroen en de sinaasappelhelften.
  2. Verwarm de wijn tegen de kook aan met de citroen en sinaasappel. Belangrijk: de wijn mag niet gaan koken, dan verdampt de alcohol.
  3. Voeg de kaneelstokjes en eventueel de steranijs toe. Laat dit minstens 15 minuten trekken op laag vuur. Hoe langer je het laat trekken, hoe meer de smaak van de kruiden in de glühwein zal trekken.
  4. Voeg naar smaak kristalsuiker toe, knijp de sinaasappelhelften uit boven de wijn en zeef de glühwein eventueel. Serveer de glühwein warm in de glazen, garneer met een schijfje sinaasappel.

Variaties

  • Voeg ‘n scheut cognac, rum of wodka aan de glühwein toe voor een éxtra verwarmend gevoel.
  • Maak eens glühwein van een witte wijn. Kies bij voorkeur voor een ietwat zoete(re) wijn.
  • Voor wat meer ‘pit’, kun je een stuk geschilde gember laten meekoken met de glühwein.  
  • Ook kun je een theelepel koekkruiden (ook wel speculaaskruiden of Pumpkin Spice genoemd) in een zeefje in je glas laten meetrekken. Dat geeft een extra winterse smaak!